Endoveneuze laserablatie/Radiofrequentie ablatie (RFA)

Deze behandeling is een nieuwer alternatief voor de klassieke stripping van spataders. In plaats van de hoofdader te verwijderen, wordt de ader met behulp van een echografietoestel onderaan aangeprikt. Vervolgens wordt een glasvezel in de ader opgeschoven tot op niveau van de lies of kniekuil (bekijk hier het infofilmpje op YouTube). Van zodra het lasertoestel, dat op de glasvezel wordt aangesloten, geactiveerd wordt, kan de ader worden dichtgeschroeid. Om de omliggende weefsels te beschermen wordt echter voorafgaand nog wat vocht ingespoten rond de te behandelen vene. Eens de ader is dichtgeschroeid, worden de resterende grotere zijtakken via 2 à 3 mm grote sneetjes verwijderd met een haakje. Deze wondjes worden met speciale pleisters dichtgeplakt en tenslotte wordt een steunkous aangetrokken. 
 
De meeste patiënten die in aanmerking komen voor een klassieke spataderoperatie (stripping), kunnen ook met de laser worden behandeld. Het uiteindelijke resultaat van beide methodes is hetzelfde. De laser biedt het voordeel dat de operatie iets minder ingrijpend is, waardoor het herstel doorgaans wat sneller en vlotter verloopt. Indien beide benen moeten worden behandeld, kan dit vlot samen gebeuren. Het nadeel van de laser is de hogere kostprijs. Het materiaal dat hierbij is vereist, wordt slechts gedeeltelijk door de mutualiteit terugbetaald. Hierdoor valt deze methode gemiddeld ongeveer 150 euro duurder uit dan de klassieke operatie. Indien u een hospitalisatieverzekering heeft, is het mogelijk dat deze tussenkomt in de meerkost. Vraag dit vooraf zeker na. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hiervoor brengt u volgende zaken mee:

 • uw identiteitskaart
 • zo nodig documenten voor uw werk
 • documenten of kaart voor uw hospitalisatieverzekering
 • een ingevulde preoperatieve vragenlijst (groen formulier, dat wordt meegegeven op de raadpleging)
 • eventuele resultaten van preoperatieve onderzoeken die uw huisarts heeft gedaan 


Opgelet: 

 • Drink of eet niets meer tenminste 6 uur voor de ingreep
 • U kan zelf niet met de auto naar huis rijden na de ingreep, voorzie dus transport


Na de inschrijving kan u naar de verpleegafdeling. Daar checkt u in en wordt alles in gereedheid gebracht voor de ingreep. U krijgt een operatiehemdje aan en wordt waar nodig geschoren. 
Bij aankomst in de operatiezaal worden al uw gegevens gecontroleerd. Er wordt een infuus geprikt en de te verwijderen spataders worden met een stift aangeduid. De anesthesist en operatieverpleegkundigen zullen zich aan u voorstellen. Over het algemeen kan een spataderoperatie zowel onder volledige verdoving als met een ruggeprik worden uitgevoerd. De anesthesist zal u individueel advies geven en in overleg met u de veiligste keuze maken. 
Na de ingreep verblijft u nog een poosje in de ontwaakruimte voor u terug naar de kamer mag. De verpleegkundigen van de verpleegafdeling zullen erop toezien dat verder alles vlot verloopt. 
Voor ontslag komt nog een arts bij u langs om de nazorg nogmaals met u te overlopen en om u de nodige ontslagdocumenten te bezorgen.

Nazorg

Een spataderoperatie valt doorgaans best mee en zware complicaties zijn gelukkig zeer zeldzaam. Het hele Imeldateam doet er alles aan om uw verblijf zo veilig en aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Houdt u echter wel aan de volgende raadgevingen:

 • Wees voldoende actief vanaf de dag na de ingreep om zo de kans op een veneuze trombose zo klein mogelijk (< 1 %) te houden 
 • Rust op tijd en stond en leg de benen regelmatig omhoog
 • Vermijdt lang rechtstaan en stilstaan
  Wacht bij pijn niet te lang om een pijnstiller in te nemen, eventueel in combinatie met een ontstekingsremmer 
 • Na een laserbehandeling krijgt u een voorschrift mee voor spuitjes om het bloed te verdunnen gedurende een 10-tal dagen. 
 • De steunkous blijft de eerste week in principe dag en nacht aan. In geval van een laseroperatie mag u wel de opgerolde compressen daags nadien van onder de kous verwijderen
 • Wondjes ,die in het begin wat nabloeden, komen vrij frequent voor. Verwijder de kleine verbandjes niet. Plak er gewoon een extra verband over, rust met het been in hoogstand en breng desnoods een extra drukverband aan. 
 • Blauwe plekken en harde knobbeltjes zijn bijna altijd aanwezig. De blauwe plekken zullen stilaan wegtrekken, voor de knobbeltjes kan dit wel meerdere maanden duren
 • Tijdens het verwijderen van de zijtakken kunnen wel eens kleinere zenuwtakjes gekwetst geraken. Hierdoor kunnen zones van verminderd gevoel of net overgevoeligheid ontstaan. Geleidelijk herstel, zij het soms echter gedeeltelijk, is de regel. Dit kan tot 12 maanden in beslag nemen. In zeldzame gevallen kan, ondanks alle voorzichtigheid, een gevoelszenuw gekwetst raken die langs de binnenzijde aan het been naast de vena saphena magna loopt of die over de kuit naar de voetzool loopt langs de vena saphena parva
 • Zolang littekens nog paars van kleur zijn, is het aanbevolen intensieve blootstelling aan de zon te vermijden.
 • Contacteer uw huisarts of onze dienst in geval van :
  • Uitgesproken pijn of zwelling
  • Tekens van infectie, zoals roodheid, koorts over verlies van slechtruikend wondvocht
  • Opvallende kortademigheid

  

Na 1 week zien wij u terug ter controle. Op dat ogenblik worden pleisters en eventuele hechtingen verwijderd. Vanaf dan mag u terug douchen, de blauwe plekken insmeren met Reparil gel of Hirudoïd en de steunkousen ’s nachts uitlaten. Een bad of zwemmen is pas toegestaan van zodra de wondjes helemaal zijn genezen. Sporten mag vanaf dan binnen de grenzen van het mogelijke. Na in totaal 3 weken mag de steunkous definitief uit. Een nieuwe controle wordt na 1 maand voorzien. 
Bij laseroperatie voorzien wij nog een controle duplexonderzoek op het vaatlabo na 6 maanden. Dit omdat bij deze ingreep een kleine kans (< 3 %) bestaat dat een behandelde hoofdader na verloop van tijd toch terug open gaat. 
Kleine resterende adertjes kunnen aanvullend droog gespoten worden.  Hiervoor kan u bij een huidspecialist terecht.