Klassieke spataderoperatie – stripping

Indicatie

Wanneer de spataders uitgaan van lekkende kleppen in één van de oppervlakkige hoofdaders (VSM of VSP), zal sclerotherapie of foamsclerotherapie niet meer volstaan om het probleem op te lossen. Als behandeling wenselijk is, zal de betreffende hoofdader operatief moeten worden aangepakt. Omdat het bloed in de spatader toch de verkeerde richting uitstroomt, kan de patiënt deze ader probleemloos missen. Het bloed stroomt sowieso via een andere weg in de richting van het hart. Lekkende kleppen in de diepe aders kunnen niet operatief worden opgelost.

Crossectomie en stripping

Bij de klassieke spataderoperatie wordt de oppervlakkige hoofdader, via een sneetje in de lies of in de kniekuil, afgebonden met een draadje op de plaats waar ze in de diepe ader overgaat. Dit noemen we de ‘crossectomie’. Vervolgens wordt via een tweede, kleiner, sneetje aan de enkel een flexibele geleider of “stripper” door de ader geschoven. Door de ader aan deze stripper vast te binden, kan vervolgens de aangetaste ader uit het been worden verwijderd. Dit noemen we “stripping”. Tenslotte worden de resterende zijtakken via 1 of 2 mm grote sneetjes verwijderd met een haakje. De grotere sneetjes worden gehecht, de kleinere worden met speciale pleistertjes dichtgeplakt. Tenslotte wordt een drukverband aangelegd om bloeduitstortingen te beperken.

Hoe verloopt de behandeling?

Hiervoor brengt u volgende zaken mee:

 • uw identiteitskaart
 • zo nodig documenten voor uw werk
 • documenten of kaart voor uw hospitalisatieverzekering
 • een ingevulde preoperatieve vragenlijst (groen formulier, dat wordt meegegeven op de raadpleging)
 • eventuele resultaten van preoperatieve onderzoeken die uw huisarts heeft gedaan 

 

Opgelet: 

 • Drink of eet niets meer tenminste 6 uur voor de ingreep
 • U kan zelf niet met de auto naar huis rijden na de ingreep, voorzie dus transport


Na de inschrijving kan u naar de verpleegafdeling. Daar checkt u in en wordt alles in gereedheid gebracht voor de ingreep. U krijgt een operatiehemdje aan en wordt waar nodig geschoren. 
Bij aankomst in de operatiezaal worden al uw gegevens gecontroleerd. Er wordt een infuus geprikt en de te verwijderen spataders worden met een stift aangeduid. De anesthesist en operatieverpleegkundigen zullen zich aan u voorstellen. Over het algemeen kan een spataderoperatie zowel onder volledige verdoving als met een ruggeprik worden uitgevoerd. De anesthesist zal u individueel advies geven en in overleg met u de veiligste keuze maken. 
Na de ingreep verblijft u nog een poosje in de ontwaakruimte voor u terug naar de kamer mag. De verpleegkundigen van de verpleegafdeling zullen erop toezien dat verder alles vlot verloopt. 
Voor ontslag komt nog een arts bij u langs om de nazorg nogmaals met u te overlopen en om u de nodige ontslagdocumenten te bezorgen.

Nazorg

Een spataderoperatie valt doorgaans best mee en zware complicaties zijn gelukkig zeer zeldzaam. Het hele Imeldateam doet er alles aan om uw verblijf zo veilig en aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Houdt u echter wel aan de volgende raadgevingen:

 • Wees voldoende actief vanaf de dag na de ingreep om zo de kans op een veneuze trombose zo klein mogelijk (< 1 %) te houden 
 • Rust op tijd en stond en leg de benen regelmatig omhoog
 • Vermijdt lang rechtstaan en stilstaan
  Wacht bij pijn niet te lang om een pijnstiller in te nemen, eventueel in combinatie met een ontstekingsremmer 
 • Na een laserbehandeling krijgt u een voorschrift mee voor spuitjes om het bloed te verdunnen gedurende een 10-tal dagen. 
 • De steunkous blijft de eerste week in principe dag en nacht aan. In geval van een laseroperatie mag u wel de opgerolde compressen daags nadien van onder de kous verwijderen
 • Wondjes ,die in het begin wat nabloeden, komen vrij frequent voor. Verwijder de kleine verbandjes niet. Plak er gewoon een extra verband over, rust met het been in hoogstand en breng desnoods een extra drukverband aan. 
 • Blauwe plekken en harde knobbeltjes zijn bijna altijd aanwezig. De blauwe plekken zullen stilaan wegtrekken, voor de knobbeltjes kan dit wel meerdere maanden duren
 • Tijdens het verwijderen van de zijtakken kunnen wel eens kleinere zenuwtakjes gekwetst geraken. Hierdoor kunnen zones van verminderd gevoel of net overgevoeligheid ontstaan. Geleidelijk herstel, zij het soms echter gedeeltelijk, is de regel. Dit kan tot 12 maanden in beslag nemen. In zeldzame gevallen kan, ondanks alle voorzichtigheid, een gevoelszenuw gekwetst raken die langs de binnenzijde aan het been naast de VSM loopt of die over de kuit naar de voetzool loopt langs de VSP.
 • Zolang littekens nog paars van kleur zijn, is het aanbevolen intensieve blootstelling aan de zon te vermijden.
 • Contacteer uw huisarts of onze dienst in geval van :
  • Uitgesproken pijn of zwelling
  • Tekens van infectie, zoals roodheid, koorts over verlies van slechtruikend wondvocht
  • Opvallende kortademigheid

 

Na 1 week zien wij u terug ter controle. Op dat ogenblik worden pleisters en eventuele hechtingen verwijderd. Vanaf dan mag u terug douchen, de blauwe plekken insmeren met Reparil gel of Hirudoïd en de steunkousen ’s nachts uitlaten. Een bad of zwemmen is pas toegestaan van zodra de wondjes helemaal zijn genezen. Sporten mag vanaf dan binnen de grenzen van het mogelijke. Na in totaal 3 weken mag de steunkous definitief uit. Een nieuwe controle wordt na 1 maand voorzien. 

Bij laseroperatie voorzien wij nog een controle duplexonderzoek op het vaatlabo na 6 maanden. Dit omdat bij deze ingreep een kleine kans (< 3 %) bestaat dat een behandelde hoofdader na verloop van tijd toch terug open gaat. 
Kleine resterende adertjes kunnen aanvullend droog gespoten worden.  Hiervoor kan u bij een huidspecialist terecht.