Foamsclerotherapie

Indicatie

Voor spataders die net te groot zijn voor de klassieke sclerotherapie, maar waar een operatie toch nog niet aan de orde is, kan foamsclerotherapie uitkomst bieden. Ook voor recidief spataders na vroegere operatie is dit vaak een prima oplossing.

Hoe verloopt de behandeling?

Deze techniek berust op hetzelfde principe als het droogspuiten.
Indien de aders wat groter zijn kan van hetzelfde product een schuim (“foam”) worden gemaakt. Dit schuim wordt onder geleide van echografie ingespoten. Dit is de zogenaamde “foamsclerotherapie”.

Foamsclerotherapie wordt door de vaatchirurg uitgevoerd op de raadpleging. Na de procedure wordt een drukverband aangelegd voor 24 u en dient u steunkousen (klasse 2) te dragen gedurende 3 weken. De eerste week raden we aan deze dag en nacht te dragen, nadien enkel overdag.  
Na het aandoen van de steunkousen adviseren we om gedurende 15 minuten rond te stappen om de verspreiding van het product in de spataders te verbeteren. UV blootstelling (zon of zonnebank) wordt best gedurende 6 weken vermeden. 
Na de inspuiting kunnen er zich harde knobbeltjes vormen op de plaats waar voordien de spataders waren. Dit is een normale reactie en deze verdwijnen spontaan over verloop van enkele weken. Soms kunnen er ook paarse of bruine verkleuringen ontstaan. Meestal verdwijnen deze ook over verloop van enkele maanden.